Składniki na ciasto:
· 4 szklanki mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 1 ½)
· 1 szklanka cukru pudru
· 1 ½ kostki masła
· 6 dużych żółtek
· 2 łyżki gęstej śmietany
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia przesiać. Masło pokroić na małe kawałki dodać do mąki, przesiekać, dodać żółtka, śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w lodówce minimum jedną godzinę ( u mnie dwie godziny).
Nadzienie jabłkowe:
· 8 kwaśnych jabłek, pokroić w plasterki
· ¼ szklanki wody
· 1 szklanka cukru lub ½ (dałam ½)
· 2 łyżeczki cynamonu
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 3 – 4 łyżki soku z cytryny
Pokroić jabłka do rondelka, dodać wodę, dusić pod przykryciem 15 minut, nie mieszać !. Dodać cynamon, cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem z cytryny, ja jeszcze dodałam troszkę zimnej wody. Wlać do masy jabłkowej, dusić dwie minuty. Masa ma być bardzo gęsta.
Wykonanie całości:
Formę 34 x 23 cm posmarować masłem, zetrzeć na tarce jedną część ciasta, lekko wgnieść, by powierzchnia była jednolita, podpiec 8 minut (ja rozwałkowałam połowę ciasta na spód, nakłam gęsto widelcem i podpiekłam 10 minut) w piekarniku na 180 st. C. Lekko przestudzić, posypać ciasto 3 łyżkami bułki tartej po całości, wyłożyć masę jabłkową, zetrzeć drugą połowę ciasta (dałam rozwałkowane i nakłute widelcem). Piec ok. 1 godziny do zrumienienia, posypać jeszcze letnie cukrem pudrem.
Smacznego :)