Składniki:
· 5 jajek
· 6 łyżek cukru
· 200 g mielonych orzechów laskowych
· 2 łyżki kakao
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie tortownica 22cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30-35 minut- do suchego patyczka.
Składniki na masę:
· 1 kostka masła
· 2 czekolady gorzkie
· 5 kopiastych łyżek nutelli
· 4 wafelki orzechowe „Góralki”
Czekoladę rozpuszczamy na parze, studzimy i miksujemy z masłem oraz nutellą. Dodajemy pokrojone na małe kawałki wafelki. Połowę masy wykładamy na jeden orzechowy blat, przykrywamy drugim ciastem i wykładamy resztę masy. Dobrze jest trzymać go w lodówce, wyjąć parę minut przed krojeniem.
Smacznego :)