Składniki:
- 1 margaryna (daję palmę, 250 g)
- 1 1/2 szklanki cukru
- ¼ szklanki zimnej wody
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 – 4 łyżki kakao
Ponadto:
- 2 - 3 Knoppersy (drobno posiekać)
- mleczna czekolada
Wykonanie:
Do rondelka, dać całą margarynę, wsypać
cukier, dodać wodę i kakao, wszystko razem podgrzać na małym ogniu, aż
do rozpuszczenia cukru i połączenia się ładnie składników.
Kakaową masę całkowicie ostudzić, do
zimnego. Oddzielić żółtka od białek. Ja najpierw ubijam białka by już
nie brudzić sobie piór robota, a następnie szybko wykonuję pozostałe
czynności.
Do ostudzonej masy dodać same żółtka,
ucierać mikserem, następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem
do pieczenia, ucierać wszystko dokładnie mikserem do połączenia się
składników. Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie już wymieszać
łyżką (najpierw daję połowę białek, wmieszam w ciasto, a następnie drugą
część białek).
I tak przygotowane ciasto przełożyć do
blaszki na muffinki, wyłożonej papilotkami. Piec w rozgrzanym piekarniku
190 st. C., około 25 minut, przed wyjęciem sprawdzić delikatnie
patyczkiem. Jak już będą zimne, oblać je rozpuszczoną czekoladą. Do
polewy: dodałam ok. 30 g masła, które rozpuściłam, następnie wsypałam
połamaną czekoladę, na bardzo małe kawałeczki i w rondelku na małym
ogniu mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia. Na końcu posypać
babeczki posiekanymi Knoppersami.
Zapraszam na mojego bloga :-) www.mojeciacho.blox.pl