Czekoladowe z brzoskwiniami

Składniki:

  • 24 dag margaryny                                                                       
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao z wiatrakiem
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • puszka brzoskwiń

Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 kostki czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
Wszystko dałam do miski żaroodpornej, ułożyłam nad garnkiem z małą ilością wody i rozpuściłam nad parą, garnek był dość wysoki, gdy zaczęło dość mocno się gotować woda, wyłączyłam i tak mieszając połączyłam składniki ze sobą.

Wykonanie:

Brzoskwinie: 3 połówki pokroić w paski, które ułożymy na wierzch ciasta. Resztę brzoskwiń kroimy w średnią kostkę, dać na sitko, by jeszcze je odsączyć z resztek syropu.


Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.

Margarynę utrzeć mikserem, wsypać porcjami cukier, z miksować. Następnie wbić jajka i utrzeć dobrze mikserem z całością. Dodać porcjami naszą mieszankę:, mąkę, proszek i kakao. Całość zmiksować. Na koniec dać trzy łyżki letniego mleka, również połączyć mikserem z całą resztą. Już na sam koniec wrzucamy pokrojone w kostkę brzoskwinie i mieszamy z ciastem za pomocą łyżki.

Tortownicę o średnicy 24 cm, wysmarować dobrze margaryną i wysypać bułką tartą. przełożyć ciasto, na wierzch poukładać kawałki brzoskwiń, pokrojone w paski. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. na 50 minut, u mnie trwało to 1 godzinę (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło).
Już chłodne lub letnie ;), polać polewą czekoladową, wedle uznania :-).

Zapraszam na mojego bloga :-) www.mojeciacho.blox.pl  

/źródło przepisu:  Przepisy na ciasto i desery (...)/