Składniki:
- 24 dag margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao z wiatrakiem
- 4 jajka (temperatura pokojowa)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- puszka brzoskwiń
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady mlecznej
- 2 kostki czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
Wszystko dałam do miski żaroodpornej,
ułożyłam nad garnkiem z małą ilością wody i rozpuściłam nad parą, garnek
był dość wysoki, gdy zaczęło dość mocno się gotować woda, wyłączyłam i
tak mieszając połączyłam składniki ze sobą.
Wykonanie:
Brzoskwinie: 3 połówki pokroić w paski, które ułożymy na wierzch ciasta. Resztę brzoskwiń kroimy w średnią kostkę, dać na sitko, by jeszcze je odsączyć z resztek syropu.Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć mikserem, wsypać
porcjami cukier, z miksować. Następnie wbić jajka i utrzeć dobrze
mikserem z całością. Dodać porcjami naszą mieszankę:, mąkę, proszek i
kakao. Całość zmiksować. Na koniec dać trzy łyżki letniego mleka,
również połączyć mikserem z całą resztą. Już na sam koniec wrzucamy
pokrojone w kostkę brzoskwinie i mieszamy z ciastem za pomocą łyżki.
Tortownicę o średnicy 24 cm, wysmarować
dobrze margaryną i wysypać bułką tartą. przełożyć ciasto, na wierzch
poukładać kawałki brzoskwiń, pokrojone w paski. Piec w nagrzanym
piekarniku do 180 st. na 50 minut, u mnie trwało to 1 godzinę (najlepiej
sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło).
Już chłodne lub letnie ;), polać polewą czekoladową, wedle uznania :-).
Zapraszam na mojego bloga :-) www.mojeciacho.blox.pl
/źródło przepisu: Przepisy na ciasto i desery (...)/
/źródło przepisu: Przepisy na ciasto i desery (...)/