Racuszki Neli Rubinstein

Składniki:

  • 70 g mąki                                                                                          
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 60 g masła
  • 1,5 łyżeczki z cytryny lub pomarańczy
  • szczypta soli
  • 900 g smalcu lub oleju
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

W rondlu zagotować wodę, masło i cukier. Zdjąć z ognia, dodać całą mąkę i energicznie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie zupełnie gładka, bez grudek.
Garnek postawić z powrotem na średnim ogniu i gotować stale mieszając, aż z ciasta utworzy się kula, która będzie odstawać od brzegów garnka. Zdjąć z ognia, odstawić na 5-10 minut i gdy ciasto nieco ostygnie, dodać jajka. Bardzo dokładnie wymieszać. Dodać skórkę z cytryny i sól.
W dużym ciężkim garnku roztopić smalec/olej. Gdy będzie gorący (180-190 st C), zanurzać w nim długą, dużą łyżkę, którą następnie brać porcje ciasta i delikatnie wkładać je do garnka. Smażyć minutę, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Placki podczas smażenia potroją swoją objętość, nie należy więc wkładać ich na raz zbyt dużo.
Wyjąć z tłuszczu, przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by wchłonął nadmiar tłuszczu, oprószyć cukrem pudrem i podawać.
 Źródło przepisu /White Plate/

Zapraszam na bloga www.mojeciacho.blox.pl