Pyszne leczo z kiełbaski :-)

Składniki:

  • 1 kg ulubionej kiełbaski (u mnie śląska)                                           
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 duży słoik kiszonych ogórków
  • keczup łagodny ok. 1/4 szklanki (można więcej)
  • kilka łyżek oleju

Wykonanie:

Zasada jest prosta, wszystkie składniki należy bardzo drobno pokroić w kosteczkę !.
Ilości mają być równe u mnie jest po 1 kg wszystkiego, oprócz ogórków. Można zrobić z 1/2 kg (kiełbasy, cebuli, papryki). Pamiętajmy, że ilość tych składników po usmażeniu znacznie się zmniejszy :-).

Jeszcze jedne ważne spostrzeżenie, by nie dodawać soli, ani pieprzu !!!. Ponieważ kiełbasa doda potrawie "słoność", ogórki również i keczup też. Jeśli na samym końcu, kiedy wszystko razem się usmaży (udusi), uznacie, że brakuje soli lub pieprzu to można leczo sobie jeszcze doprawić.

Do rondelka wlać ok. 5 łyżek oleju, wsypać drobno pokrojoną kiełbaskę i ładnie obsmażyć. Następnie wsypać cebulkę (drobniutko pokrojoną), wymieszać z kiełbaską i smażyć aż zacznie mięknąć, teraz wsypać pokrojoną paprykę, wymieszać z całością, przykryć rondelek i dusić do miękkości. Pamiętać by bardzo często mieszać składniki, by się nie przypaliły.

W między czasie wsypać pokrojone ogórki, wszystko razem dusić, na końcu dodać keczup, zamieszać i jeszcze razem podusić ok. 10 - 15 minut.

Smacznego :-)

Zapraszam na mojego bloga www.mojeciacho.blox.pl