Przepis na syrop kokosowy

Składniki:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych                                                   
  • ok. 400ml wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu (dałam akacjowy)

Wykonanie:

Zaczynamy od zagotowania ok 200ml wody (niepełna szklanka) i dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy je przez około 10 minut, w tym czasie duża część wody zostanie wchłonięta. Po tym czasie dodajemy kolejną niepełną szklankę wody, cukier i cukier waniliowy, cytrynę oraz łyżkę miodu i gotujemy przez następne 20 minut.
Dajemy syropowi trochę wystygnąć i zabieramy się za przecedzanie przez jak najdrobniejsze sitko lub gazę, dobrze dociskając wiórki do sitka, aby wydobyć z nich maksimum aromatu. Dobrze jest przecedzić kilkakrotnie, w innym wypadku przy górnej powierzchni może po czasie zebrać się osad. Przelewamy do butelki. Syrop przechowywać w lodówce.
Gdy syrop ostygnie, na górnej warstwie zbiera się warstewka oleju z kokosa, ja jej nie ściągałam, ale można ją zebrać.

Źródło przepisu/ design your life/

Zapraszam na mojego bloga www.mojeciacho.blox.pl