Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- ok. 1/2 szklanki białego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 260 g obranej dyni
- 1/2 szklanki posiekanego ananasa
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Orzechy (już bez twardej łupiny), zalać
wodą i zagotować ok. 5 minut, będą bardziej mięciutkie w cieście.
Odcedzić i drobno posiekać.
Ananasa pokroić w drobniutką kostkę (użyłam świeżego, ale może być z puszki), nie wyciskać z nich soku!.
Obrane kawałki dyni rozłożyć na blaszce,
włożyć do nagrzanego piekarnika ok. 200 st. C na ok. 15 minut, by
ładnie nam zmiękła. Następnie przełożyć ją do pojemnika, dodać sok z
cytryny i potraktować blenderem, by powstało nam puree.
W osobnym pojemniku przesiać mąkę, sodę, cynamon, imbir, zmielone goździki, sól, wszystko razem.
Do jajek dodać oba cukry i zmiksować na
dość puszystą masę, następnie wlać olej i ekstrakt z wanilii, wszystko
razem połączyć mikserem. Następnej kolejności dodać puree z dyni,
zmiksować, ananasy. Dodawać małymi porcjami mączną mieszankę, mieszać
mikserem. Na sam koniec wsypać orzechy również można zamieszać mikserem.
Ciasto przełożyć do papilotków na muffiny 3/4 wysokości. Piec w 180 st. C ok. 30 minut, do suchego patyczka.
www.mojeciacho.blox.pl
www.mojeciacho.blox.pl