Muffiny dyniowo ananasowe z orzechami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej                                                          
                                                    
  • 1/2 szklanki brązowego cukru                                                
  • ok. 1/2 szklanki białego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 260 g obranej dyni
  • 1/2 szklanki posiekanego ananasa
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Orzechy (już bez twardej łupiny), zalać wodą i zagotować ok. 5 minut, będą bardziej mięciutkie w cieście. Odcedzić i drobno posiekać.
Ananasa pokroić w drobniutką kostkę (użyłam świeżego, ale może być z puszki), nie wyciskać z nich soku!.
Obrane kawałki dyni rozłożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika ok. 200 st. C na ok. 15 minut, by ładnie nam zmiękła. Następnie przełożyć ją do pojemnika, dodać sok z cytryny i potraktować blenderem, by powstało nam puree.
W osobnym pojemniku przesiać mąkę, sodę, cynamon, imbir, zmielone goździki, sól, wszystko razem.
Do jajek dodać oba cukry i zmiksować na dość puszystą masę, następnie wlać olej i ekstrakt z wanilii, wszystko razem połączyć mikserem. Następnej kolejności dodać puree z dyni, zmiksować, ananasy. Dodawać małymi porcjami mączną mieszankę, mieszać mikserem. Na sam koniec wsypać orzechy również można zamieszać mikserem.
Ciasto przełożyć do papilotków na muffiny 3/4 wysokości. Piec w 180 st. C ok. 30 minut, do suchego patyczka.
www.mojeciacho.blox.pl