Składniki:
- 160 ml ciemnego piwa Guinness
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 duże jajka
- 130 g cukru
- 160 ml melasy (dałam miód)
- 180 ml oleju
Wykonanie:
Piwo Guinness zagotować, zdjąć z palnika.
W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon.
W większej misce ubić jajka (w całości,
bez rozdzielania na białka i żółtka), cukier, melasę, olej do gładkości
(można mikserem). Do większej miski wsypywać suche składniki ze średniej
miski, na zmianę z piwem, miksując (tylko do połączenia się
składników).
Formę kwadratową o boku 20 do 23 cm (piekłam w keksówce),
wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość
rzadkie). Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego
patyczka. Wystudzić.
Podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.
Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca):
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (12 % lub 18 %)
- 3 łyżki kakao
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej
wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać
żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko
zgęstnieje, polać ciasto.
/źródło przepisu klik klik/
Zapraszam na bloga www.mojeciacho.blox.pl