Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- 50 g cukru
- 1 mały proszek do pieczenia (dałam 2 łyżeczki)
- 4 żółtka
- 250 g masła/margaryny
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany
Nadzienie:
- 2 – 3 kg jabłek
- 250 g cukru pudru
- dużo cynamonu
- 4 białka
Wykonanie:
Z podanych
składników wyrabiamy ciasto i dzielimy je na połowę. Do połowy dodajemy
2 łyżki śmietany, ugniatamy i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną
poprzednio papierem do pieczenia (25 x 28 cm).
Drugą połowę wkładamy do zamrażalnika.
Na ciasto
rozkładamy umyte, obrane i utarte na tartce o dużych oczkach jabłka.
Jabłka wyrównujemy i posypujemy równo na całej powierzchni cynamon.
Z białek
ubijamy pianę dodając 250 g cukru pudru. Pianę wykładamy na ciasto i
pokrywamy ją wiórkami ciasta (trzemy ciasto na tarce, z drugiej części
ciasta z zamrażalnika).
Pieczemy ok 1 godziny w 180oC
/źródło przepisu klik klik/
Zapraszam na bloga www.mojeciacho.blox.pl