Jabłecznik wg Siostry Leonilli

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki                                                                                              
  • 50 g cukru
  • 1 mały proszek do pieczenia (dałam 2 łyżeczki)
  • 4 żółtka
  • 250 g masła/margaryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany

Nadzienie:

  • 2 – 3 kg jabłek
  • 250 g cukru pudru
  • dużo cynamonu
  • 4 białka

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy je na połowę. Do połowy dodajemy 2 łyżki śmietany, ugniatamy i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia (25 x 28 cm).
Drugą połowę wkładamy do zamrażalnika.
Na ciasto rozkładamy umyte, obrane i utarte na tartce o dużych oczkach jabłka. Jabłka wyrównujemy i posypujemy równo na całej powierzchni cynamon.
Z białek ubijamy pianę dodając 250 g cukru pudru. Pianę wykładamy na ciasto i pokrywamy ją wiórkami ciasta (trzemy ciasto na tarce, z drugiej części ciasta z zamrażalnika).
Pieczemy ok 1 godziny w 180oC
/źródło przepisu klik klik

Zapraszam na bloga www.mojeciacho.blox.pl