Składniki na tort o Ø 26 cm:
Biszkopt:
· 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
· 1 szklanka cukru
· 1/4 szklanki oleju
· 1 1/2 szklanki mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 4 łyżki ciepłej wody
Blat kokosowy:
· 5 białek
· szczypta soli
· ¾ szklanki cukru
· 150 g wiórków kokosowych
· 3 płaskie łyżki mąki pszennej
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
· 1½ kostki masła
· 1 budyń waniliowy bez cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 5 żółtek
· ½ szklanki cukru pudru
· 2 puszki ananasów w plastrach
Do nasączenia biszkoptu:
· ½ szklanki wody lub jasnego naparu herbaty
· sok z ½ cytryny
· 1 łyżka cukru
· 2 łyżki alkoholu (wódka, whisky)
Wykonanie:
Białka na biszkopt ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej wymieszany z ciepłą wodą, zmiksować i całość bardzo delikatnie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić biszkopt, piec 20 minut (ja piekłam ok. 35 minut), po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
Na blat kokosowy, białka ubić na sztywną pianę z solą, pod koniec ubijania dosypać cukier, do ubitych białek wsypać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie łopatką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160°C, piec 30 minut (piekłam ok. 20 minut).
Ananasy odcedzić (sok zachować, będzie potrzebny do ugotowania budyniu), pokroić na drobne kawałki, dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.
Na soku z ananasów ugotować budyń, dodając dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, wystudzić, żółtka ubić na parze z cukrem, wystudzić. Utrzeć budyń i żółtka z miękkim masłem. Odłożyć ¼ część kremu na posmarowanie boków i wierzchu tortu, do reszty kremu dodać pokrojone ananasy. Biszkopt nasączyć, przełożyć kremem, w środek włożyć wkładkę kokosową. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem, udekorować wiórkami kokosowymi i pokruszonymi bezami.
Smacznego:)
www.mojeciacho.blox.pl