Biszkopt:
· 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
· ½ szklanka cukru
· cukier waniliowy 16 g
· 1/4 szklanki oleju
· 1 1/2 szklanki mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 4 łyżki ciepłej wody
Do dekoracji:
- cukier puder
- ½ kostki mlecznej czekolady
- kolorowe cukierki
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej wymieszany z ciepłą wodą.
Zmiksować całość i połączyć delikatnie z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Foremkę lekko natłuścić, nakładać po dwie łyżki ciasta do foremek. Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić blaszkę z misiami na ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąc delikatnie z formy i studzić na kratce kuchennej.
Udekorować według uznania.
* Z podanego ciasta wychodzi 12 misiów.
Smacznego :)