Składniki:
· 1 kg sera
· 4 całe jajka
· 330 g kwaśnej śmietany
· 1 szklanka cukru pudru (można dodać więcej do smaku)
· 40 g budyniu waniliowego
· 3 łyżki kaszy manny
· 1 cukier waniliowy
· 1 skórka otarta z cytryny
· sok z połowy cytryny
Ponadto:
· 2 galaretki truskawkowe
· ok. 4 garstek owoców mrożonych: maliny, truskawki, borówki, jagody
Spód:
· 200 g herbatników
· ½ kostki masła
Herbatniki pokruszyć w blenderze, dodać roztopionego masła, wszystko razem z mieszać w maszynie do połączenia się składników.
Wykonanie całości:
Ser zmielić dwa razy. Do sera dodać śmietanę, lekko zmiksować, dodać oba cukry zmiksować, dodawać po jednym jajku, miksować do połączenia się składników na koniec dodać budyń, startą skórkę z cytryny i sok z niej. Miksować do połączenia się składników.
Blaszkę o średnicy ok. 26 cm, posmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysypać mąką.
Na spód blaszki wyłożyć spód herbatnikowy, wygładzić łyżką i wstawić do lodówki na czas robienia, masy serowej. Następnie wyłożyć delikatnie na herbatniki ser, wygładzić powierzchnię, przykryć folią aluminiową, którą należy zdjąć 15 minut przed zakończeniem pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, ok. 1 godz. i 15 minut. Po wystygnięciu wstawić na całą noc do lodówki.
Na zimy sernik należy rozłożyć owoce, takie jak: jagody, maliny, borówki lub truskawki i zalać przygotowaną jak na opakowaniu galaretką (daje zawsze mniej wody niż jest w przepisie, na dwie galaretki daję dwie szklanki wody, czasami lekko jeszcze doleje).
Smacznego :)