Składniki:
- 2 szklanki mąki
- ¼ szklanki mleka
- 1 jajko
- ½ kostki margaryny (dałam masło)
- 2 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- pieczarki (u mnie 500 g)
- cebula
Wykonanie:
Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże i cukier, dałam jedną łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Do mąki dodać roztopione i ostudzone masło, jajka dodać wyrośnięte drożdże, szczyptę soli. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 10 równych części,
rozwałkować, na każdym kawałku układać podsmażone pieczarki z cebulą
(dawałam po jednej łyżce farszu). Zawinąć, łączeniem dawać na spód
blaszki. Posmarować mlekiem z roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie posypać
makiem/sezamem)
Piec w temp. ok. 180-200 stopni aż do zarumienienia ciasta (ok 10-15 min)
/źródło przepisu: i like cooking/
Zapraszam na bloga www.mojeciacho.blox.pl