Składniki na ciasto drożdżowe:
- ½ kg mąki (u mnie 600 g)
- 1 jajko
- 250 g masła
- 50 g drożdży
- 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek mleka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 słoik marmolady (300 g)
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- cukier
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe, nie
gorące) i kruszymy do niego drożdże. Dodajemy cukier i rozcieramy
całość, odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski i wbijamy 1 jajko, dosypujemy szczyptę soli i dodajemy śmietanę.
200 g masła topimy i razem z pozostałymi, nieroztopionymi 50 g, dodajemy do miski z mąką.
Wlewamy do miski wyrośnięty rozczyn
drożdżowy, dosypujemy cukier waniliowy i przez ok. 15 minut wyrabiamy
gęste i nieco twarde ciasto.
Zagniecione ciasto wstawiamy pod przykryciem do lodówki, do powolnego wyrastania, na 2 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto
znów wyrabiamy przez ok. 15 minut, następnie rozwałkowujemy na grubość
ok. 3-4 mm, podsypując w razie potrzeby dodatkową mąką.
Z ciasta wycinamy nożem
kwadraty o boku ok. 10 cm i do każdego nakładamy po 1 łyżeczce
marmolady (ja wycinałam kwadraty o boku 9 cm).
Z kwadratów ciasta zawijamy rogaliki, nadając im kształt prosty lub półksiężyców (zostawiałam na prosto).
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub grubo posmarowanej masłem.
Wstawiamy rogaliki do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez ok. 15-20 minut.
* Autorka przepisu podaje, że z tej
ilości ciasta wychodzi ok. 60 szt., mi wyszło ok. 40 szt., może grubiej
rozwałkowywałam ;), starałam się na kilka milimetrów, jednak ciasto
lekko się "zbiega".
*źródło przepisu/ Pozytywna Kuchnia/
Zapraszam na bloga :-) www.mojeciacho.blox.pl