Składniki na farsz:
- 450 g - 500 g mielonego mięsa
- 2 szklanki ryżu sypkiego
- 4 szklanki wody
- 2 większe cebule
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 margaryny
- 1 łyżeczka zmielonej słodkiej papryczki
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, vegeta
Dodatkowo:
ok. 12 żółtych papryk "długich" (mogą być dowolne, wedle uznania)Sos pomidorowy:
- 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego lub słodka śmietanka np. 12 %
- 1 1/2 szklanki wody
- 1 mały przecier pomidorowy (u mnie w puszce)
- 4 łyżki keczupu
- 1 1/2 - 2 łyżki mąki krupczatki
- 1/2 kostki rosołowej
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, vegeta,
- można dodać troszkę słodkiej papryczki w proszku
Na patelni u mnie ceramicznej lub
rondelku wedle uznania, wlać szklankę śmietanki lub tego mleczka które
podałam, dodać przecier, rozmieszać i na małym ogniu doprowadzić do
zagotowania, dodać keczup, przyprawy do smaku. Podgotować by sosik sam
delikatnie zgęstniał. A na końcu jak widzimy, że konsystencja jest za
rzadka to rozrabiamy mąkę krupczatkę z niewielką ilością wody ok. mniej
niż 1/2 szklanki i zagęścić sos.
Wykonanie:
Dwie szklanki ryżu sypkiego dobrze
opukać, następnie zalać zimną wodą. Ja przyjmuję zasadę, że na jedną
szklankę ryżu wlewam dwie szklanki wody, czyli w tym przypadku dałam 4
szklanki wody. Dodać 1 łyżkę vegety, zamieszać i zagotować. W momencie
gotowania się wody, dwa razy zmieszać, w odstępie dwóch minut i
wyłączyć, zostawić pod przykryciem na ciepłym palniku, by ryż powoli sam
doszedł (to akurat mój sposób, każdy może robić według swoich
doświadczeń ;)).
Paprykę umyć, odciąć wierzch papryki, nie wyrzucać, a ze środka oczyścić z ziaren.
Cebulkę siekam bardzo drobno, nie
przerażać się ilością, ponieważ większość fajnie się rozpadnie podczas
smażenia i połączy się z mięsem. Na patelnie (u mnie z powłoką
ceramiczną) dodaję margarynę, roztapiam, następnie wsypuję posiekaną
cebulę, mieszając czekam, aż fajnie zmięknie dodaję już do niej płaską
łyżeczkę pieprzu, soli, vegety, rozdrobniony przez praskę czosnek.
Następnie dodaję surowe zmielone mięso do cebuli i cały czas mieszając
podsmażam całość. Większość cebulki powinna się na tyle rozpaść by
fajnie połączyło się z mięskiem, dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryczki w
proszku, wymieszać. Pod koniec przykryć pokrywką i jeszcze ok. 10 - 15
minut podusić, cały czas pilnując. Następnie ostudzić.
Gotowy już ryż wymieszać z mięsem,
doprawić do smaku, dodać jedno surowe jajko, dobrze je wcześniej
widelcem w miseczce roztrzepać, następnie wszystkie składniki ze sobą
dobrze wymieszać (najlepiej robi się to za pomocą ręki).
Następnie papryczki naładować farszem,
można pomagać sobie widelcem, by głębiej umieścić nadzienie. Zakryć
każdą jej wcześniej uciętą częścią.
Do żaroodpornego naczynia lub innego
wedle uznania, układać jedną papryczkę koło drugiej. Następnie podlać je
1/4 gorącej wody, w której należy rozpuścić 1/2 kostki rosołku. Chyba,
że macie gotowy świeży bulion z rosołu.
Wstawić do piekarnika na 1 godzinę i piec w 190 st. C.
Podawać z ulubionym sosem, w moim przypadku to pomidorowy ;).
Zapraszam na bloga www.mojeciacho.blox.pl