Składniki:
- 70 g mąki
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 60 g masła
- 1,5 łyżeczki z cytryny lub pomarańczy
- szczypta soli
- 900 g smalcu lub oleju
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
W rondlu zagotować wodę, masło i cukier.
Zdjąć z ognia, dodać całą mąkę i energicznie wymieszać, aż wszystkie
składniki się połączą, a masa będzie zupełnie gładka, bez grudek.
Garnek postawić z powrotem na średnim
ogniu i gotować stale mieszając, aż z ciasta utworzy się kula, która
będzie odstawać od brzegów garnka. Zdjąć z ognia, odstawić na 5-10 minut
i gdy ciasto nieco ostygnie, dodać jajka. Bardzo dokładnie wymieszać.
Dodać skórkę z cytryny i sól.
W dużym ciężkim garnku roztopić
smalec/olej. Gdy będzie gorący (180-190 st C), zanurzać w nim długą,
dużą łyżkę, którą następnie brać porcje ciasta i delikatnie wkładać je
do garnka. Smażyć minutę, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć
kolejną minutę. Placki podczas smażenia potroją swoją objętość, nie
należy więc wkładać ich na raz zbyt dużo.
Wyjąć z tłuszczu, przełożyć na talerz
wyłożony papierowym ręcznikiem, by wchłonął nadmiar tłuszczu, oprószyć
cukrem pudrem i podawać.
Źródło przepisu /White Plate/
Zapraszam na bloga www.mojeciacho.blox.pl