Buchty z czekośliwką

Składniki:                  
  • 500 g mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 7g lub 14 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 120 g miękkiego masła (80 g do ciasta + 40 g do smarowania)
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • skórka starta z 1 cytryny
Ponadto:
  • czekośliwka lub ulubione powidła
  • ew. cukier puder do posypania
Wykonanie:

Przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie, wsypać drożdże, wlać letnie mleko i dodać pozostałe składniki: cukier, jajko i żółtka, 80 g masła, miąższ wanilii oraz startą na tarce skórkę z cytryny.  
Starannie wyrobić, oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dobrze wyrobić. Oprószyć mąką, nakryć ściereczką i ponownie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Z ciasta uformować 16 kul, w środek każdej włożyć łyżeczkę powidła, dokładnie zlepić i ponownie uformować w kulkę.

Formę żaroodporną dokładnie wysmarować tłuszczem. Buchty układać ciasno w formie, oprószyć cukrem pudrem i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
Pozostałe masło stopić i posmarować nim buchty ( to sprawi, że będą kruche).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piec 40 min na złoty kolor.
Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)