Składniki:
- 500 g mąki
- 1 opakowanie suszonych drożdży 7g lub 14 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 120 g miękkiego masła (80 g do ciasta + 40 g do smarowania)
- miąższ z 1 laski wanilii
- skórka starta z 1 cytryny
Ponadto:
- czekośliwka lub ulubione powidła
- ew. cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie, wsypać drożdże, wlać letnie mleko i dodać pozostałe składniki: cukier, jajko i żółtka, 80 g masła, miąższ wanilii oraz startą na tarce skórkę z cytryny.
Starannie wyrobić, oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dobrze wyrobić. Oprószyć mąką, nakryć ściereczką i ponownie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Z ciasta uformować 16 kul, w środek każdej włożyć łyżeczkę powidła, dokładnie zlepić i ponownie uformować w kulkę.
Formę żaroodporną dokładnie wysmarować tłuszczem. Buchty układać ciasno w formie, oprószyć cukrem pudrem i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
Pozostałe masło stopić i posmarować nim buchty ( to sprawi, że będą kruche).
Pozostałe masło stopić i posmarować nim buchty ( to sprawi, że będą kruche).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piec 40 min na złoty kolor.
Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)