Puszysta babka z orzechami


Składniki:
·      2 ¼ szklanki mąki                                                                        
·        2 łyżeczki proszku do pieczenia          
·        5 jajek (żółtka i białka osobno)
·        szczypta soli
·        1 ½ szklanki cukru (dałam 1 szklankę cukru pudru)
·        ¾ szklanki oleju
·        2/3 szklanki mleka
·        1 łyżeczka ekstraktu wanilii
·        1 szklanka posiekanych orzechów
    Ponadto:
  • Cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Orzechy wrzuciłam do blendera i dość grubo posiekałam. 
    
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st .C. Formę na babkę wysmarować masłem i posypać mąką. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. Żółtka, cukier, olej, wanilie i skórkę z cytryny ubić mikserem, aż masa będzie puszysta. Dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijając), znów dodawać resztę mleka i mąki.
Z białek ubić puszysta pianę, dodać ¼ do masy i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masa. Dodać posiekane orzechy, wyłożyć ciasto do formy. Piec około 1 godziny, aż ciasto będzie lekko zrumienione, najlepiej sprawdzić patyczkiem wbijając go w środek ciasta - patyczek powinien być suchy. Lekko przestudzić babkę w formie, wyjąć z formy i zostawić do wystygnięcia na drucianej siateczce.
Ciasto można również piec w formie keksowej. Jest równie pyszna z innego rodzaju orzechami, lub mieszanką – ½ szklanki orzechów i rodzynek.  
Smacznego :)