Składniki na ciasto:
· 2 ½ szklanki mąki
· ¾ kostki margaryny - stopić
· ¾ szklanki cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżeczki kakao
· 2 żółtka
Wszystkie składniki razem wyrobić tak jak kruszonkę. Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3.
Składniki na masę serową:
· 3 serki homogenizowane po 200g
· 1 szklanka cukru (dałam 0,5 szklanki cukru)
· ½ kostki margaryny - stopić
· 1 budyń śmietankowy
· 2 białka ubite na sztywno
Wykonanie całości:
Blaszkę o średnicy ok. 24 cm, wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać bułką tartą.
Mieszamy razem serki, cukier i budyń, dodajemy rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite białka. 2/3 ciasta wykładamy na tortownice na spód, ciasto wylewamy masę serową, a następnie przykrywamy to resztą 1/3 ciasta.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z pieca i dobrze schłodzić, zanim będziemy kroić :).
Smacznego :)