· 1 szklanka mąki
· 1/4 szklanki cukru
· pół łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
· 1 duże jajko
· 1/4 szklanki oleju
· 1/2 szklanki mleka
· 2 łyżeczki kakao
Ponadto:
· ptasie mleczko
ptasie mleczko - tyle ile macie foremek z muffinkami to połowa ptasiego mleczka - do każdej babeczki po połówce + 2 do dekoracji na małe kawałki.
Wykonanie:
W jednej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao sodę i sól.
W drugiej - cukier, jajko, olej i mleko i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się większości cukru. Następnie przelać zawartość do miski z mąką i wymieszać drewnianą łyżką.
Masę przekładać do foremki na muffiny, napełniając każdą dziurkę do 1/3 wysokości. Poprzekrawać prostokąciki ptasiego mleczka na pół i każdy taki kawałek włożyć w już trochę wypełnione muffinkowe papilotki. Następnie dopełnić wszystkie już do 2/3 wysokości pozostałym ciastem.
Piec 30 minut w 190 st. C Upieczone muffinki wyjąć z piekarnika i dobrze przestudzić i powtykać w każdą powstałą dziurkę po kawałku ptasiego mleczka.
Smacznego! : )