Bułki na parze z sosem truskawkowym

Składniki na ok. 15 bułeczek:
·        400 g mąki
·        2 żółtka
·        1 szklanka letniego mleka
·        20 g drożdży
·        50 g roztopionego masła
·        50 g cukru
·        szczypta soli

Sos truskawkowy:
·        380 g truskawek
·        300 g śmietany 30 %
·        3 łyżki cukru kryształu
·        2 łyżki cukru pudru
·        1 łyżka mleka w proszku

W osobny naczyniu truskawki z 3 łyżkami zwykłego cukru, należy rozdrobnić blenderem na ,,przecier”. Należy spróbować i ewentualnie dosłodzić, wedle własnego uznania, pamiętajmy jednak, że bita śmietana też będzie słodka.

Śmietanę przed ubijaniem schłodzić ok. 20 minut w zamrażalniku (lepiej się ubija), ubić mikserem tak do połowy oczekiwanej konsystencji, dodać cukier puder, ubić na sztywno na koniec dodać łyżkę mleka w proszku i delikatnie połączyć z całością mikserem.

Do ubitej śmietany, przelać przecier truskawkowy i wymieszać całość delikatnie łyżką, aż do połączenia się obu składników.

Wykonanie:

Na sam początek należy zrobić rozczyn, do letniego mleka pokruszyć drożdże, dodać szczyptę soli, 1 łyżeczkę cukru, oraz mąki tyle by całość miało konsystencję ,,kwaśnej śmietany”. Pozostawić na ok. 20 minut.

Żółtka ubić z cukrem mikserem na biały puch.

Do mąki przelać rozczyn z drożdżami, dodać ubite żółtka z cukrem, wymieszać łyżką, na koniec wlać wystudzone masło i wyrobić ręką. Z ciastem pracuje się dość ciężko, jest dość kleiste, ale ma tak być, na koniec można oprószyć mąką i przykryć ściereczką, do czasu, kiedy ciasto podwoi swoją objętość.

Na stolnicy ciasto rozwałkować dość grubo ok. 2 cm i wycinać szklaną kółka. Przykryć ściereczką, pozostawiając je do wyrośnięcia ok. 25 minut.
Bułeczki gotować na parze w specjalnym garnku, przez ok. 15 minut.

Gotowe bułeczki polać sosem.

Smacznego :)