Drożdżowe ciasto rabarbarowe (bez wyrabiania)

Składniki:
·        10 dag drożdży                                                                        
·        4 jajka
·        1 szklanka cukru
·        1 szklanka oleju
·        4 ½ szklanki mąki
·        1 szklanka letniego mleka
·        1 cukier waniliowy (16 g)

Ponadto:
·        ok. 500 g pokrojonego rabarbaru
·        2 łyżki miodu
·        2 łyżki cukru

Umyty i pokrojony w drobno rabarbar, polać miodem, dodać cukier, całość wymieszać i odstawić na ok. 2 godziny. Rabarbar puści sok, wtedy rabarbar należy przełożyć do sitka, by pozbyć się płynów.

Kruszonka:
·        ½ kostki masła
·        185 g mąki
·        100 g cukru
·        16 g cukru waniliowego

Suche składniki wymieszać razem: mąka, cukier, cukier waniliowy. Masło roztopić i tak gorącym masełkiem zalać przygotowaną mieszankę. Wszystko ze sobą dobrze wymieszać.

Wykonanie:

Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, wszystkie składniki lekko wymieszać trzepaczką, by się połączyły. Następnie wsypana na całość przesianą mąkę. Uwaga! Teraz nie mieszamy mąki z całością, jeśli sypnie nam się kopczyk, to delikatnie wyrównać po wierzchu, ale nie łączyć z płynnymi składnikami. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny.
Wymieszać po czasie dokładnie łyżką, na jednolitą masę. Przelać do blaszki natłuszczonej i oprószonej mąką (użyłam blaszki o wymiarach 23 × 35 cm), nałożyć rabarbar, posypać kruszonką i pozostawić na 15 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C, ok. 35 do 40 minut.

Smacznego :)