Składniki:
· 10 dag drożdży
· 4 jajka
· 1 szklanka cukru
· 1 szklanka oleju
· 4 ½ szklanki mąki
· 1 szklanka letniego mleka
· 1 cukier waniliowy (16 g)
Ponadto:
· ok. 500 g pokrojonego rabarbaru
· 2 łyżki miodu
· 2 łyżki cukru
Umyty i pokrojony w drobno rabarbar, polać miodem, dodać cukier, całość wymieszać i odstawić na ok. 2 godziny. Rabarbar puści sok, wtedy rabarbar należy przełożyć do sitka, by pozbyć się płynów.
Kruszonka:
· ½ kostki masła
· 185 g mąki
· 100 g cukru
· 16 g cukru waniliowego
Suche składniki wymieszać razem: mąka, cukier, cukier waniliowy. Masło roztopić i tak gorącym masełkiem zalać przygotowaną mieszankę. Wszystko ze sobą dobrze wymieszać.
Wykonanie:
Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, wszystkie składniki lekko wymieszać trzepaczką, by się połączyły. Następnie wsypana na całość przesianą mąkę. Uwaga! Teraz nie mieszamy mąki z całością, jeśli sypnie nam się kopczyk, to delikatnie wyrównać po wierzchu, ale nie łączyć z płynnymi składnikami. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny.
Wymieszać po czasie dokładnie łyżką, na jednolitą masę. Przelać do blaszki natłuszczonej i oprószonej mąką (użyłam blaszki o wymiarach 23 × 35 cm), nałożyć rabarbar, posypać kruszonką i pozostawić na 15 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C, ok. 35 do 40 minut.
Smacznego :)