Napoleonek

Składniki na ciasto:                                                                                
·        500 g mąki (plus do podsypywania)
·        4 jajka
·        1 szklanka cukru
·        szczypta soli
·        ½ margaryny
·        4 – 5 łyżek kwaśnej śmietany
·        parę kropli zapachu rumowego

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części, rozwałkować każdy z osobna tak jak na grubszy makaron. Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Upiec trzy placki na lekko złoty kolor, po ok. 20 minut w 190 st. C.

Ponadto:
·        100 g dobrych herbatników maślanych
Herbatniki rozdrobić blenderem na drobny proszek.

Składniki na masę:
·        2 litry mleka
·        ½ kostki masła
·        3 żółtka
·        1 szklanka cukru
·        2 cukry waniliowe po 16 g
·        2 budynie śmietankowe (po ok. 65 g każdy)
·        2 ½ łyżki mąki pszennej

Odlać jedną szklankę mleka, resztę postawić do zagotowania. Do mleka, które gotujemy dodać, masło i cukier.
Do odlanego masła dodać żółtka i dwa budynie śmietankowe, mąk, całość dobrze rozmieszać lekko mikserem. Tak przygotowaną mieszankę, wlać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aż do połączenia się składników i uzyskania dość gęstej masy budyniowej.

Wykonanie całości:

Na dno blaszki stawiamy jeden placek, zalewamy go dość grubo budyniem, następnie kolejny placek i powtarzamy czynność, kończymy masą budyniową, wierzch szybko posypujemy pokruszonymi herbatnikami.
Ciasto odstawiamy na całą noc, by placki zmiękły od masy, a masa dobrze ostygła.

Smacznego :)

www.mojeciacho.blox.pl