Składniki na ciasto:
· 500 g mąki (plus do podsypywania)
· 4 jajka
· 1 szklanka cukru
· szczypta soli
· ½ margaryny
· 4 – 5 łyżek kwaśnej śmietany
· parę kropli zapachu rumowego
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części, rozwałkować każdy z osobna tak jak na grubszy makaron. Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Upiec trzy placki na lekko złoty kolor, po ok. 20 minut w 190 st. C.
Ponadto:
· 100 g dobrych herbatników maślanych
Herbatniki rozdrobić blenderem na drobny proszek.
Składniki na masę:
· 2 litry mleka
· ½ kostki masła
· 3 żółtka
· 1 szklanka cukru
· 2 cukry waniliowe po 16 g
· 2 budynie śmietankowe (po ok. 65 g każdy)
· 2 ½ łyżki mąki pszennej
Odlać jedną szklankę mleka, resztę postawić do zagotowania. Do mleka, które gotujemy dodać, masło i cukier.
Do odlanego masła dodać żółtka i dwa budynie śmietankowe, mąk, całość dobrze rozmieszać lekko mikserem. Tak przygotowaną mieszankę, wlać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aż do połączenia się składników i uzyskania dość gęstej masy budyniowej.
Wykonanie całości:
Na dno blaszki stawiamy jeden placek, zalewamy go dość grubo budyniem, następnie kolejny placek i powtarzamy czynność, kończymy masą budyniową, wierzch szybko posypujemy pokruszonymi herbatnikami.
Ciasto odstawiamy na całą noc, by placki zmiękły od masy, a masa dobrze ostygła.
Smacznego :)
www.mojeciacho.blox.pl