Składniki:
· 1 szklanka maślanki truskawkowej
· 1 szklanka cukru
· 3 jajka
· 1 cukier waniliowy
· 40 g budyniu malinowego
· ½ szklanki oleju
· 2 ½ szklanki mąki
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka sody
Ponadto:
· 450 g mrożonych owoców: truskawki, maliny
Kruszonka:
· ½ kostki masła
· 185 g mąki
· 100 g cukru
· 16 g cukru waniliowego
Suche składniki wymieszać razem: mąka, cukier, cukier waniliowy. Masło roztopić i tak gorącym masełkiem zalać przygotowaną mieszankę. Wszystko ze sobą dobrze wymieszać.
Wykonanie:
Do miski wrzucić wszystkie składniki: maślanka, cukry, jajka, olej, mąką, budyń, proszek do pieczenia, soda. Wszystko ze sobą zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie ciasto, wyrównać, ułożyć mrożone lub świeże owoce, posypać kruszonką.
Piec w piekarniku na 180 st. C, przez ok. 45 minut.
Smacznego :)