Truskawkowo malinowe ciasto maślankowe

Składniki:
·        1 szklanka maślanki truskawkowej                                       
·        1 szklanka cukru
·        3 jajka
·        1 cukier waniliowy
·        40 g budyniu malinowego
·        ½ szklanki oleju
·        2 ½ szklanki mąki
·        2 łyżeczki proszku do pieczenia
·        1 łyżeczka sody

Ponadto:
·        450 g mrożonych owoców: truskawki, maliny

Kruszonka:
·        ½ kostki masła
·        185 g mąki
·        100 g cukru
·        16 g cukru waniliowego

Suche składniki wymieszać razem: mąka, cukier, cukier waniliowy. Masło roztopić i tak gorącym masełkiem zalać przygotowaną mieszankę. Wszystko ze sobą dobrze wymieszać.

Wykonanie:

Do miski wrzucić wszystkie składniki: maślanka, cukry, jajka, olej, mąką, budyń, proszek do pieczenia, soda. Wszystko ze sobą zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie ciasto, wyrównać, ułożyć mrożone lub świeże owoce, posypać kruszonką.
Piec w piekarniku na 180 st. C,  przez ok. 45 minut.

Smacznego :)