Torcik a la Ikea

Składniki:                                                                                                   
·        5 jaj
·        ½ szklanki cukru
·        2 kopiaste łyżki mąki
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        200 g zmielonych migdałów
·        szczypta soli

Białka ubić z solą na sztywno.
Żółtka z cukrem utrzeć mikserem na biały puch, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie zmiksować. Następnie małymi porcjami wsypać migdały, można wymieszać mikserem na delikatnych obrotach.
Na koniec dodajemy białka i mieszamy łyżką z całością, by składniki się ze sobą połączyły.

Dwie tortownice o średnicy ok. 24 cm, wysmarować tłuszczem na dno rozłożyć papier do pieczenia, boki obsypać mąką. Ciasto rozłożyć po równo do każdej z nich (liczyłam łyżkami, by wyszło jednakowo ;)).

Piec na 180 st. C, przez około 30 minut. Po upieczeniu zostawić w blaszce do wystudzenia, następnie delikatnie wyjąć.

Krem a la Almondy:
·        4 żółtka
·        łyżka śmietany kremówki lub mleka
·        100 g cukru
·        łyżeczka cukru waniliowego
·         200 g masła

Żółtka, mleko, wanilie i cukier wymieszać w rondelku, zagotować powolutku, pamiętając by  ciągle mieszać (uważać, bo może wyjść jajecznica ).

Następnie zdjąć z palnika, masło pokroić w cienkie plastry, dodać do masy jajecznej, mieszać tak długo, aż się rozpuści.   
Przestudzić, najlepiej w zamrażalniku lub w bardzo chłodnym miejscu J.

Bita śmietana:

·        350 ml śmietany kremówki 30 %
·        1 łyżka cukru pudru
·        2łyżeczki żelatyny
·        3 łyżki wrzącej wody

Śmietanę ubić, dodać cukier puder, ubić. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i dodać do całości.

Polewa czekoladowa:
·        200 g mlecznej czekolady
·        140 ml śmietanki kremówki
·        1 łyżka cukru pudru

Do rondelka wlewamy śmietanę, łamiemy czekoladę w kostkę, dajemy cukier puder i na małym ogniu cały czas mieszamy, aż wszystko się ładnie rozpuści. Czekamy aż polewa nam ostygnie i dopiero w tedy polewamy torcik.

Ponadto:
·        kilka garstek okrągłych chrupek dla dzieci.

Wykonanie całości:

Na spód dajemy blat migdałowy na to większą połowę kremu a la Almondy, następnie przykładamy kolejnym blatem ciasta migdałowego. Dokładamy pozostały krem, na krem wykładamy bitą śmietanę, którą gęsto posypujemy kuleczkami śniadaniowymi. Całość polewamy polewą czekoladową.

Wstawiamy do lodówki na całą noc. Torcik przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)