Składniki na ciasto:
· ½ kg maki pszennej
· 2 jajka
· 12,5 g smalcu
· ½ margaryny
· 2 – 3 łyżek cukru pudru
· 50 g drożdży
· 2 łyżki letniego mleka
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wcześniej rozpuściłam drożdże w mleku. Pozostawiłam ciasto pod przykryciem ok. pół godziny.
Nadzienie ,,świąteczne”:
· 5 garstek mrożonej żurawiny
· 5 garstek rodzynek
· 5 szt. moreli suszonej
· 3 szt. śliwki suszonej
· 2 garstki kandyzowanej skórki pomarańczowej
· 4 łyżki cukru
· 1 – 2 łyżek miodu
· 2 – 3 łyżek czerwonego wina
· 2 łyżki wody
Mrożoną żurawinę zasypujemy cukrem i podlewamy dwoma łyżkami wody (dusiłam w teflonowym garnku). Dusimy pod przykryciem ok. 6 minut, dodajemy kolejne składniki: rodzynki, pokrojone w kostkę morele i śliwkę, oraz skórkę pomarańczową. Następnie dodajemy miód. Gdy masa zacznie powoli przywierać do garnka, podlewamy winem i dusimy, aż masa ponownie zgęstnieje. Przestudzić ! :).
Wykonanie całości:
Na stolnicy rozwałkować ciasto w kształcie koła, podzielić na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać po łyżeczce masy (może być dowolna np. nutella, marmolada, czy ulubiony dżem), zawijamy zgrabne rogaliki.
Na wysmarowaną blaszkę i posypaną mąką układamy rogaliki, smarujemy pędzelkiem roztrzepanym białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C.
Smacznego :)
Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl