Świąteczne rogaliki

Składniki na ciasto:                                                                                  
·        ½ kg maki pszennej
·        2 jajka
·        12,5 g smalcu
·        ½ margaryny
·        2 – 3 łyżek cukru pudru
·        50 g drożdży
·        2 łyżki letniego mleka

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wcześniej rozpuściłam drożdże w mleku. Pozostawiłam ciasto pod przykryciem ok. pół godziny.

Nadzienie ,,świąteczne”:
·        5 garstek mrożonej żurawiny
·        5 garstek rodzynek
·        5 szt. moreli suszonej
·        3 szt. śliwki suszonej
·        2 garstki kandyzowanej skórki pomarańczowej
·        4 łyżki cukru
·        1 – 2 łyżek miodu
·        2 – 3 łyżek czerwonego wina
·        2 łyżki wody

Mrożoną żurawinę zasypujemy cukrem i podlewamy dwoma łyżkami wody (dusiłam w teflonowym garnku). Dusimy pod przykryciem ok. 6 minut, dodajemy kolejne składniki: rodzynki, pokrojone w kostkę morele i śliwkę, oraz skórkę pomarańczową. Następnie dodajemy miód. Gdy masa zacznie powoli przywierać do garnka, podlewamy winem i dusimy, aż masa ponownie zgęstnieje. Przestudzić ! :).

Wykonanie całości:

Na stolnicy rozwałkować ciasto w kształcie koła, podzielić na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać po łyżeczce masy (może być dowolna np. nutella, marmolada, czy ulubiony dżem), zawijamy zgrabne rogaliki.

Na wysmarowaną blaszkę i posypaną mąką układamy rogaliki, smarujemy pędzelkiem roztrzepanym białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C.

Smacznego :)

Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl