Składniki na ciasto:
· 90 g cukru pudru
· 250 g mąki krupczatki
· 150 g margaryny
· 2 żółtka
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· ew. 1 łyżkę śmietany
Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, można dodać 1 lub 2 łyżki śmietany. Zawinąć folię aluminiowa i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Składniki na masę serową:
· 1 kg białego sera
· niepełna szklanka cukru pudru
· 2 szklanki śmietany kwaśnej 12% lub 18 %
· 4 jajka
· 2 białka
· cukier waniliowy 32 g
· 1 budyń waniliowy 40 g
· 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 łyżka mąki krupczatki
· szczypta soli
Ser zmielić dwa lub trzy razy. Ser utrzeć ze śmietaną, dodać cukry, następnie dodać jajka, miksować. Potem wsypać budyń oraz obie mąki, dobrze połączyć z całością. Na końcu dodać ubite białka ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie z całością, za pomocą łyżki.
Ponadto:
· 8 ulubionych cukierków truflowych
Wsypałam je do blendera i rozbiłam je na drobne kawałeczki.
Polewa czekoladowa:
· 200 g czekolady mlecznej
· 4 – 5 kostek czekolady gorzkiej
· 50 ml śmietanki słodkiej 30 %
Do rondelka wlać śmietankę, połamać kostki czekolady, na nie dużym ogniu cały czas mieszając, aż zrobi nam się jednolita masa czekoladowa.
Wykonanie całości:
Blaszkę okrągłą o średnicy 26 cm, wysmarować dół i boki, na spód dać papier do pieczenia, a boki posypać mąką lub bułka tartą.
Ciasto kruche rozwałkować wyciąć koło, wyłożyć dno blaszki, oraz boki do połowy formy. Wlać masę serową, przykryć folią aluminiową i piec ok. 60 minut. Pierwsze 15 minut pieczemy w 200 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę na 175 st. C. Jak sernik się upiecze, wyłączamy piekarnik, otwieramy lekko drzwiczki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia
Na końcu polać polewą czekoladową i posypać całość truflową posypką.