Pyszne ciacho

Składniki na biszkopt:                                                              
·        4 jajka
·        4 łyżki mąki
·        4 łyżki cukru

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać po jednym żółtku, dobrze zmiksować, na końcu wsypać mąkę i delikatnie wypieszczać łyżką.
Piec w 180 st. C, przez ok. 30 minut. W blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.

Składniki na ciasto miodowe:
·        1 ¾ szklanki mąki
·        ½ szklanki cukru
·        2 łyżki miodu
·        ¼ margaryny
·        2 jajka
·        1 łyżeczka sody
·        szczypta soli

Składniki na ciasto ze sobą połączyć i zagnieść tak jak na ,,kruche”.
Rozłożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 180 st. C, przez ok. 25 minut, ciasto musi się ze złocić.

Masa ananasowe:
·        1 kisiel ananasowy lub cytrynowy
·        3 – 4 łyżki cukru
·        ½ kostki masła
·        1 puszka ananasów
·        1 szklana syropu po ananasach
·        1 szklanka wody

Odlać sobie ½ szklanki zimnej wody do wymieszania kisielu.
Do rondelka wlać pozostałą wodę, syrop ananasowy, dodać masło, cukier i zagotować. Dodać drobno posiekane (czy pokrojone w drobna kosteczkę) ananasy. Wlać kisiel i zagotować, od razu gorące przełożyć na upieczony i wystudzony biszkopt.

Bita śmietana:
·        0,5 l kremówki
·        2 łyżki cukru pudru
·        cukier waniliowy
·        2 łyżeczki żelatyny
·        1/3 szklanki zimnej wody

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę, którą warto wcześniej zahartować, dodając łyżkę lub dwie ubitej śmietany. Przelać i dokładnie wymieszać mikserem z całością. Bitą śmietanę dajemy na ciasto miodowe.

Ponadto:
·        2 galaretki np. pomarańczowe na wierzch ciasta.
·        Owoce do dekoracji np. ananasy, banany


Wykonanie całości:

Na spód kładziemy biszkopt, kolejna warstwa to masa ananasowa, ciasto miodowe, bita śmietana (należy poczekać, by dobrze stężała, zanim damy kolejną warstwę),owoce i galaretka (dwie galaretki ugotowałam na trzech szklankach wody).
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, w lato trzymać w lodówce.

Smacznego :)

Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl