Czekoladowo malinowe z polewą Baileys

Składniki:                                                                                
·        6 jaj
·        6 łyżek cukru
·        240 g mąki krupczatki
·        80 g masła lub margaryny
·        2 łyżki kakao
·        2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli


Ponadto:
·        350 g malin
·        1 łyżka mąki

Lukier:
·        ok. szklanki cukru pudru
·        3 – 4 łyżek Baileysa

Całość energicznie ze sobą połączyć.

Wykonanie:

Masło roztopić i schłodzić.

Suche składniki wymieszać: mąka, kakao, proszek do pieczenia, szczypta soli.

Jajka ubić dokładnie z cukrem na biały puch (ubijałam dość długo ok. 15 minut). Następnie dodać suche składniki, małymi porcjami i bardzo delikatnie wymieszać, już za pomocą łyżki (jeśli mikser to najmniejsze obroty!). Teraz wlać roztopione i ochłodzone masło i również delikatnie go wmieszać w całość.

Blaszkę o średnicy ok. 25 cm, wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać bułką tartą. Wlać delikatnie ciasto, wsypać na wierzch owoce, wymieszane wcześniej z łyżką mąki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 45 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawić chwilę w tortownicy, po wystygnięciu wyjąć i polać lukrem.

Smacznego :)

Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl