Składniki:
· 6 jaj
· 6 łyżek cukru
· 240 g mąki krupczatki
· 80 g masła lub margaryny
· 2 łyżki kakao
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
Ponadto:
· 350 g malin
· 1 łyżka mąki
Lukier:
· ok. szklanki cukru pudru
· 3 – 4 łyżek Baileysa
Całość energicznie ze sobą połączyć.
Wykonanie:
Masło roztopić i schłodzić.
Suche składniki wymieszać: mąka, kakao, proszek do pieczenia, szczypta soli.
Jajka ubić dokładnie z cukrem na biały puch (ubijałam dość długo ok. 15 minut). Następnie dodać suche składniki, małymi porcjami i bardzo delikatnie wymieszać, już za pomocą łyżki (jeśli mikser to najmniejsze obroty!). Teraz wlać roztopione i ochłodzone masło i również delikatnie go wmieszać w całość.
Blaszkę o średnicy ok. 25 cm, wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać bułką tartą. Wlać delikatnie ciasto, wsypać na wierzch owoce, wymieszane wcześniej z łyżką mąki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec ok. 45 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawić chwilę w tortownicy, po wystygnięciu wyjąć i polać lukrem.
Smacznego :)
Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl