Crostata, czyli kruche ciasto z owocami

Składniki:                                                                      
·        125 miękkiego masła,
·        3 łyżki zwykłego cukru,
·        1 jajko,
·        200 g (półtorej szklanki) mąki pszennej + mąka do podsypania,
·        szczypta soli

Ponadto:
·        20-25 dag truskawek lub malin
·        20 - 25 dag borówek amerykańskich
·        1 obrana i pokrojona na plastry brzoskwinia
·        2 -3 łyżki cukru, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
·        2 łyżki mąki ziemniaczanej
·        1 jajko do posmarowania ciasta, trochę cukru do posypania

Wykonanie:

Zacząć od przygotowania ciasta:

masło zmiksować w misce z cukrem, jajko rozbić w miseczce i stopniowo dodać do maślanej masy, za każdym razem miksując wszystko przez chwilkę na najwyższych obrotach, na koniec wsypać szczyptę soli i przesiać mąkę. Odłożyć niepotrzebny już mikser i rękami połączyć składniki w jednolite ciasto, jeśli jeszcze nie ma mocno zwartej struktury dodać 1-2 łyżki mąki, przełożyć na blat i kilka razy zagnieść, po czym włożyć do worka foliowego, lekko rozpłaszczyć, by zrobił się gruby placuszek i chłodzić w lodówce przez godzinę.

Owoce przełożyć do miski, wsypać cukier i mąkę, wlać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki na podsypany mąką blat, oprószyć je mąką, rozwałkować na cienki placek (nie zwracając uwagi na postrzępione brzegi), zawinąć na wałek i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na środek ciasta położyć kupkę owoców i poskładać jego brzegi do środka bez zbytniej staranności - ważne jest to, by zawijając zwracać uwagę na brak dziur w zagięciach, by sok z owoców nie wypłynął tak bardzo na zewnątrz.
Rozbić jajko i posmarować nim samo ciasto, posypać 2 łyżkami cukru i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 -195 stopni. Piec 35 minut.

Smacznego :)

Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl