Niezwykle puszyste jagodzianki (przepis II)

Składniki :                                                                          
·       ½ szklanki cukru
·       4 ½ - 5 szklanki mąki
·        2 szklanki mleka
·        szczypta soli
·        50g masła
·       1 ½ opakowanie suchych drożdży

Ponadto:
·      200g jagód
·      2 łyżki cukru pudru
·      1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy pocięte na kawałki masło. Na wolnym ogniu podgrzewamy mleko i roztapiamy masło.

Do miski wsypujemy drożdże , mąkę, cukier , sól mieszany składniki. Wlewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto tak, aby było jednolite. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem ściereczką na 30 minut.

Jagody oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do miski, wsypujemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
 Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż jagody i w dłoniach  uformuj bułeczki.

Ułóż bułeczki obok siebie w niewielkich odstępach. Jagodzianki piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut aż bułeczki się ze złocą.

Po upieczeniu wyciągnij jagodzianki z piekarnika , przykryj wilgotną ściereczką do ostudzenia.
Podawaj polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego :)

Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl