Składniki :
· ½ szklanki cukru
· 4 ½ - 5 szklanki mąki
· 2 szklanki mleka
· szczypta soli
· 50g masła
· 1 ½ opakowanie suchych drożdży
Ponadto:
· 200g jagód
· 2 łyżki cukru pudru
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy pocięte na kawałki masło. Na wolnym ogniu podgrzewamy mleko i roztapiamy masło.
Do miski wsypujemy drożdże , mąkę, cukier , sól mieszany składniki. Wlewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto tak, aby było jednolite. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem ściereczką na 30 minut.
Jagody oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do miski, wsypujemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż jagody i w dłoniach uformuj bułeczki.
Ułóż bułeczki obok siebie w niewielkich odstępach. Jagodzianki piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut aż bułeczki się ze złocą.
Po upieczeniu wyciągnij jagodzianki z piekarnika , przykryj wilgotną ściereczką do ostudzenia.
Podawaj polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl