Torcik serowy bez pieczenia

Składniki na spód ciasta:                                                    

·        150g pokruszonych biszkoptów
·        100g rozpuszczonego masła
·        pół łyżeczki cynamon (opcjonalnie)

Pokruszone biszkopty wymieszać z cynamonem i rozpuszczonym, ciepłym masłem na jednolitą masę.
Tortownicę (22cm) wyłożyć folią a następnie biszkoptami z masłem. Dobrze docisnąć.

Składniki na masę serową:

·        500g twarogu (trzy krotnie zmielonego)
·        200 - 250g cukru
·        sok z ½ cytryny
·        skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)
·        laska wanilii
·        20g żelatyny
·        100 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
·        150g jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego)
·       300 ml śmietany kremówki

W jednej misce wymieszać twaróg, cukier, sok i skórkę z cytryny dodać ziarenka z laski wanilii.

Kremówkę ubić na sztywno.

Żelatyną rozpuścić w 100 ml wrzątku i jeszcze ciepłą zmieszać z jogurtem. Do masy serowej dodać jogurt z żelatyną i ubitą kremówkę. Wymieszać i wyłożyć na przygotowany wcześniej spód.

Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Jak masa stężeje, można dać owoce, na koniec zalać galaretką.

Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl