Składniki na spód ciasta:
· 150g pokruszonych biszkoptów
· 100g rozpuszczonego masła
· pół łyżeczki cynamon (opcjonalnie)
Pokruszone biszkopty wymieszać z cynamonem i rozpuszczonym, ciepłym masłem na jednolitą masę.
Tortownicę (22cm) wyłożyć folią a następnie biszkoptami z masłem. Dobrze docisnąć.
Składniki na masę serową:
· 500g twarogu (trzy krotnie zmielonego)
· 200 - 250g cukru
· sok z ½ cytryny
· skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)
· laska wanilii
· 20g żelatyny
· 100 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
· 150g jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego)
· 300 ml śmietany kremówki
W jednej misce wymieszać twaróg, cukier, sok i skórkę z cytryny dodać ziarenka z laski wanilii.
Kremówkę ubić na sztywno.
Żelatyną rozpuścić w 100 ml wrzątku i jeszcze ciepłą zmieszać z jogurtem. Do masy serowej dodać jogurt z żelatyną i ubitą kremówkę. Wymieszać i wyłożyć na przygotowany wcześniej spód.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Jak masa stężeje, można dać owoce, na koniec zalać galaretką.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl