Racuchy z malinami

Składniki:

·        2 kubki maślanki                                                            
·        2 kubki mąki
·        2 jajka
·        3 łyżki masła
·        ½ kubka cukru (można dać mniej)
·        2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
·        1 ½ łyżeczki sody
Ponadto:
·        maliny (parę garstek)
·        ew. cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło roztopić i ostudzić.

Do maślanki dodać jajka, cukier, wymieszać mikserem. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, całość ze sobą zmiksować.

Rozgrzać patelnię, ja dawałam po łyżce masła do każdego pieczenia. Ciasto nakładać łyżką, jak po minutce pieczenia posypać jedną stronę malinami, a następnie obrócić by upiec górną stronę racucha.

Wyjąć na ręczniczek papierowy odsączyć z tłuszczu. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Zapraszam  na bloga www.mojeciacho.blox.pl