Sernik nowojorski

Składniki na spód:
·        70 g masła, roztopionego
·        140 g ciastek digestive, pokruszonych

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:
·        900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub serka kremowego typu philadelphia)
·        250 g drobnego cukru
·        3 łyżki mąki pszennej
·        1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
·        skórka otarta z jednej cytryny
·        1,5 łyżeczki soku z cytryny
·        3 duże jajka
·        1 żółtko
·        200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia.  Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 30 minut* (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).

Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin !.

Polewa z kwaśnej śmietany:
·        220 ml kwaśnej śmietany
·        1 łyżka drobnego cukru
·        2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać, do gładkości.

Smacznego :)

Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl