- 200 g masła
- 100 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 300 g mąki
Po schłodzeniu ciasto podzielić na dwie połowy, jedna wyłożyć spód blaszki zapiec ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C.
Krem budyniowy:
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 g mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Mleko wymieszać z mąką do połączenia się składników.
Następnie naczynie z utartymi żółtkami przełożyć na garnek z gotująca się wodą, dodać mleko z mąką ziemniaczaną i miksować całość w kąpieli wodnej, do osiągnięcia konsystencji budyniu.
Ponadto:
- 500 g dowolnych sezonowych owoców
Na podpieczony spód przelać masę budyniową, rozłożyć owoce i pokruszyć na górę pozostałym ciastem. Piec w 180 st. C przez ok. 25 - 30 minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudem.
Smacznego :)
Zapraszam na mojego bloga www.mojeciacho.blox.pl