Placek Limburski

Składniki:                                                                                                      
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 300 g mąki
Składniki ze sobą połączyć, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Wstawić do woreczka foliowego i włożyc na ok. 1 godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto podzielić na dwie połowy, jedna wyłożyć spód blaszki zapiec ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C.

Krem budyniowy:
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka utrzeć na biały puch z cukrami.
Mleko wymieszać z mąką do połączenia się składników. 
Następnie naczynie z utartymi żółtkami przełożyć na garnek z gotująca się wodą, dodać mleko z mąką ziemniaczaną i miksować całość w kąpieli wodnej, do osiągnięcia konsystencji budyniu.

Ponadto:
  • 500 g dowolnych sezonowych owoców
Wykonanie:
Na podpieczony spód przelać masę budyniową, rozłożyć owoce i pokruszyć na górę pozostałym ciastem. Piec w 180 st. C przez ok. 25 - 30 minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudem.
Smacznego :)
Zapraszam na mojego bloga www.mojeciacho.blox.pl