Babeczka orkiszowa ze śliwką

Składniki:

  • 1/2 szklanki szklanki mąki orkiszowej                                             
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • troszkę więcej niż 1/2 margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki letniego mleka

Ponadto:

  • 4 - 5 śliwek pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać.

Wykonanie:

Obie mąki, cukier i margarynę wymieszać w misce, by powstało coś w rodzaju kruszonki. Z tego odsypać pół szklanki.
Do pozostałej mieszanki w misce, dodać jako, proszek i letnie mleko, całość wymieszać mikserem na gładką masę.

Do kokilek (u mnie 8) dać po 1 1/2 łyżki ciasta, następnie powtykać kawałki śliwek i posypać kruszonką.  Piec w 180 st. C, przez ok. 35 minut, najlepiej sprawdzić na końcu patyczkiem czy się upiekło.


Smacznego :)

Zapraszam na bloga www.mojeciacho.blox.pl