Ciasto o naziwe Regan

Składniki:

  • 4 szklanki mąki                                                                                    
  • 2 szklanki cukru (dałam 1 1/2)
  • 5 jaj
  • 11/2 szklanki oliwy
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody (rozpuścić w 1 łyżce wody)
  • 1 kg jabłek
  • 50 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej (nie dałam)

Lukier:

  • 1/2 kubka cukru pudru
  • ok. 3 łyżki gorącego mleka
Składniki ze sobą dobrze wymieszać, przed polaniem ciasta.

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobne talarki.
Jajka ubić z cukrem na biały puch. Następnie dodawać po składniku i miksować (olej, soda rozpuszczona wodzie, mąka, kakao, cynamon), mieszać mikserem do połączenia się składników. Na koniec dodać talarki jabłek, rodzynki, skórkę pomarańczową i wymieszać z całością za pomocą łyżki.
Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub posypanej bułką tartą) o wymiarach 25 x 36, przez ok. 1 godzinę, w temperaturze 180 - 190 st. C.
Po ostudzeniu się ciasta, można polać go lukrem lub posypać cukrem