Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru (dałam 1 1/2)
- 5 jaj
- 11/2 szklanki oliwy
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody (rozpuścić w 1 łyżce wody)
- 1 kg jabłek
- 50 g rodzynek
- 50 g skórki pomarańczowej (nie dałam)
Lukier:
- 1/2 kubka cukru pudru
- ok. 3 łyżki gorącego mleka
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobne talarki.Jajka ubić z cukrem na biały puch. Następnie dodawać po składniku i miksować (olej, soda rozpuszczona wodzie, mąka, kakao, cynamon), mieszać mikserem do połączenia się składników. Na koniec dodać talarki jabłek, rodzynki, skórkę pomarańczową i wymieszać z całością za pomocą łyżki.
Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub posypanej bułką tartą) o wymiarach 25 x 36, przez ok. 1 godzinę, w temperaturze 180 - 190 st. C.
Po ostudzeniu się ciasta, można polać go lukrem lub posypać cukrem