Buraczane ciacho w polewie czekoladowo rumowej

Składniki:                                                                                   

  • 3 średnie buraczki czerwone
  • 2 jabłka
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 250 g margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • aromat waniliowy parę kropli

 

Polewa czekoladowo - rumowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • parę kropli aromatu rumowego
Do małego rondelka połamać czekoladę, dodać śmietankę i na małym ogniu cały czas mieszać aż do połączenia się składników, na konie dodać aromat rumowy, uważać by nie przesadzić z ilością, lepiej dodawać po karę kropli i próbować smak !.

 

Wykonanie:

Buraczki i jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć tak jak na ,,placki ziemniaczane" (na papkę), zrobiłam to za pomocą maszynki elektrycznej.
Margarynę rozpuścić na małym ogniu dodając kakao, całość wymieszać.
Jajka ubić z cukrem na puch.
Mąkę, sodę i szczyptę soli wymieszać razem.
Do utartych buraczków z jabłkami, wlać ubite jajka, mieszać mikserem. Stopniowo dosypywać mąkę i miksować, na końcu wlewać małymi porcjami rozpuszczoną margarynę z kakao i dodać ekstrakt z wanilii.
Tortownicę o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem, na spód dac papier do pieczenia, boki wysypać mąką. Przelać ciasto. Piec w 195 st. C przez ok. 1 godzinę do tzw. ,,suchego patyczka".
Jak ostygnie polać polewą czekoladową.
Smacznego :)
Zapraszam na mojego bloga www.mojeciacho.blox.pl