Składniki:
- 3 średnie buraczki czerwone
- 2 jabłka
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 1/4 szklanki cukru
- 5 jaj
- 250 g margaryny
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżeczki sody
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- aromat waniliowy parę kropli
Polewa czekoladowo - rumowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
- parę kropli aromatu rumowego
Wykonanie:
Buraczki i jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć tak jak na ,,placki ziemniaczane" (na papkę), zrobiłam to za pomocą maszynki elektrycznej.Margarynę rozpuścić na małym ogniu dodając kakao, całość wymieszać.
Jajka ubić z cukrem na puch.
Mąkę, sodę i szczyptę soli wymieszać razem.
Do utartych buraczków z jabłkami, wlać ubite jajka, mieszać mikserem. Stopniowo dosypywać mąkę i miksować, na końcu wlewać małymi porcjami rozpuszczoną margarynę z kakao i dodać ekstrakt z wanilii.
Tortownicę o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem, na spód dac papier do pieczenia, boki wysypać mąką. Przelać ciasto. Piec w 195 st. C przez ok. 1 godzinę do tzw. ,,suchego patyczka".
Jak ostygnie polać polewą czekoladową.