Składniki na kakaowy biszkopt:                                                

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Ciasto włożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 do 25 minut w temperaturze 170 st. C, do tzw. suchego patyczka.

 

Składniki na mleczną masę:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego, pełnego')
  • 2/3 szklanki cukru
  • 350 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
Mleko(zwykłe)zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku, ucierać do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż i przełożyć masą.

 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 70 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać w lodówce, gdzie po kilku godzinach masa stwardnieje. Żeby ciasto się bobrze kroiło, wystarczy wyjąć z lodówki ok. godziny przed podaniem.

Smacznego :-)

 
Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl

/źródło przepisu: www.mojewypieki.com/