Składniki na kakaowy biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Ciasto włożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 do 25 minut w temperaturze 170 st. C, do tzw. suchego patyczka.
Składniki na mleczną masę:
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego, pełnego')
- 2/3 szklanki cukru
- 350 g masła
- 16 g cukru waniliowego
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż i przełożyć masą.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 70 g masła
Przechowywać w lodówce, gdzie po kilku godzinach masa stwardnieje. Żeby ciasto się bobrze kroiło, wystarczy wyjąć z lodówki ok. godziny przed podaniem.
Smacznego :-)
Zapraszam na mojego bloga: www.mojeciacho.blox.pl
/źródło przepisu: www.mojewypieki.com/