Ciasteczka orzechowe

Składniki:

  • 2 jajka                                                                                           
  • 150 g masła
  • 500 g mąki
  • 150 cukru pudru
  • 70 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 16 g cukru waniliowego

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie należy dodać jajka, śmietanę, nadal ucierać, wsypać zmielone orzechy, cukier waniliowy, utrzeć. Na sam koniec wsypywać małymi porcjami mąkę zmieszaną już sodą, utrzeć mikserem.
Ciasto ma dość lepką konsystencję. W dłoniach należy ukręcić małe kuleczki u mnie po ok. 14 g, układamy w na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach, bo ciasteczka rosną. Kiedy ciastka są już poukładane na blasze, palce maczałam w mące krupczatce (może być pszenna) i delikatnie je spłaszczałam.
Piec w 190 st. C przez ok. 12 minut, do lekko złotego koloru.

Zapraszam na bloga :-) www.mojeciacho.blox.pl