Składniki:
- 150 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady (użyłam z Wedla)
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- szczypta startej sparzonej skórki z pomarańczy
Wykonanie:
Pomarańczę umyć, zalać w rondelku wrzącą
wodą, chwilę sparzyć, następnie zetrzeć na bardzo drobnej tarce skórkę z
pomarańczy bez tej białej części, która daje goryczkę !. Ilość startej
skórki ok. szczypty (powstałej pomarańczowej ,,mazi").
Do rondelka wlać mleko, połamać na
kostki czekoladę, dodać cukier puder i otartą skórkę pomarańczową. Na
małym ogniu całość podgrzewamy mieszając.
Jak całość zacznie się ze sobą ładnie
łączyć i mleko nabierze już tej właściwej gorącej temperatury (ja nie
zagotowywałam), należy wziąć trzepaczkę jak do ,,rozbijania jajek", i
przez jeszcze dwie minuty dobrze naszą czekoladę porozbijać, pozbędziemy
się drobnych kawałków czekolady, która się nie połączyła od razu z
mlekiem, czekolada stanie się jednolita, jak również powstanie na niej
fajna pijanka.
Wyszło mi z tej porcji trzy mini filiżanki po 50 ml gorącej czekolady.
Zapraszam na bloga www.mojeciacho.blox.pl