Ciasto:
- 100g miękkiego masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 200g kwaśnej śmietany
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 450g pokrojonych w kostkę gruszek
Kruszonka:
- 60g mąki pszennej
- 60g masła
- 100g orzechów laskowych
- 1/2 szklanki brązowego cukru
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, na białą
puszystą masę. Następnie dodać jajka cały czas miksując. Kiedy masa
dokładnie się połączy ze sobą dodajemy śmietanę.
Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia całość miksujemy.
Składniki na kruszonkę wsypać do miski
i zagnieść. Orzechy laskowe przekroić na mniejsze kawałeczki. Wsypać do
gotowej kruszonki i wymieszać.
Przygotować tortownicę o średnicy 21cm
wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód nakładamy połowę masy.
Następnie posypujemy 1/2 kruszonki i dodajemy gruszki. Na gruszki
wykładamy resztę ciasta oraz pozostałą kruszonkę.
Piec w 180 stopniach 1godzinę i 20 minut.
/źródło przepisu: domowe-wypieki.blogspot.com/
Zapraszam na bloga :-) www.mojeciacho.blox.pl