Ciasto z gruszkami i kruszonką z orzechów laskowych

Ciasto:

  • 100g miękkiego masła                                                                                 
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 450g pokrojonych w kostkę gruszek

Kruszonka:

  • 60g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 100g orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki brązowego cukru

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, na białą puszystą masę. Następnie dodać jajka cały czas miksując. Kiedy masa dokładnie się połączy ze sobą dodajemy śmietanę. 
Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia całość miksujemy.
Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść. Orzechy laskowe przekroić na mniejsze kawałeczki. Wsypać do gotowej kruszonki i wymieszać.
Przygotować tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód nakładamy połowę masy. Następnie posypujemy 1/2 kruszonki i dodajemy gruszki. Na gruszki wykładamy resztę ciasta oraz pozostałą kruszonkę. 
Piec w 180 stopniach 1godzinę i 20 minut.

/źródło przepisu: domowe-wypieki.blogspot.com/  

Zapraszam na bloga  :-) www.mojeciacho.blox.pl