Muffiny z koniturą z żurawiny

Składniki:

  • 3 jajka                                                                                                      
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Ponadto:

  • konfitura lub dżem z żurawiny

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać same suche składniki: mąka, cukier puder, kakao, sól.
W drugiej misce wymieszać mikserem mokre składniki: jajka, letnie mleko, olej. Ja wszystkie składniki od razu dałam do miski i przez ok. 1 minutę miksowałam. Następnie wsypujemy małymi porcjami suche składniki i delikatnie miksujemy do połączenia się składników.
Formę do muffinków delikatnie natłuszczczamy, wsadzamy papierowe papilotki i wypełniamy je ciastem do 3/4 ich wysokości (najpierw daje mniejszą ilość ciasta, na nią łyżeczkę konfitury z żurawiny i przykrywam kolejną porcją ciasta, tak by wysokość w papilotkach nie przekroczyła 3/4, muffiny dość fajnie rosną).
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 st. C przez ok. 20 minut.

Zapraszam na mojego bloga :-)  www.mojeciacho.blox.pl