Składniki:
- 225g cukru pudru
- 190g mąki migdałowej
- 25g cukru
- 5 białek w temperaturze pokojowej
Ponadto:
- nutella do przełożenia
Wykonanie:
Mąka migdałowa, jeśli nie jesteś w stanie nigdzie kupić, można ją przygotować samemu ! :-).
Należy zmielić płatki migdałowe np.
młynku do kawy, przy czym należy dodać do nich parę łyżek cukru pudru,
żeby płatki przy mieleniu, nie zrobiły coś w rodzaju "sklejonej bryły".
Białka muszą mieć temperaturę pokojową
!. Wyczytałam też, że powinny postać parę godzin rozbite np. na talerzu w
cieple i lekko się "wysuszyć", przez co zmniejszy się delikatnie ich
objętość (nie zastosowałam się do tego, ale następnym razem tak zrobię).
(Cytuję wykonanie):
1. Podgrzej piekarnik do 93°C. Wymieszaj cukier puder z mąką migdałową.
2. Lekko ubij białka w czystej i suchej misce miksera. Powoli dodaj cukier i ubij na sztywno.
3. Wsyp 1/3 mieszanki migdałowo-cukrowej
i delikatnie wymieszaj. Jeśli chcesz dodać dodatki smakowe, zrób to
teraz. Następnie dodaj pozostałe migdały w dwóch częściach. Uważaj! Nie
mieszaj zbyt długo, choć składniki muszą być dokładnie połączone.
4. Nałóż masę do rękawa. Można też użyć
torby z uciętym rogiem. Będzie łatwiej zrobić to samemu, jeśli wstawimy
rękaw do wysokiej szklanki.
5. Naszprycuj 2,5cm ciasteczka na blachę wyłożoną pergaminem lub matą silikonową.
6. Wstaw blachę do piekarnika na 5
minut. Potem wyjmij blachę i podnieś temperaturę do 190°C. Jak się
nagrzeje to ponownie wstaw blachę na 7-8 minut. (Osobiście najlepiej
piekły mi się dłużej ok. 30 minut, ale w 120 st. C., już bez wyjmowania i
kombinowania z temperaturą).
7. Wystudź na kratce przed nadziewaniem. (Przełożyłam nutellą).
Zapraszam na mojego bloga :-) www.mojeciachoblox.pl
Źródło przepisu/ Bezglutenowa babeczka/