Babka z płatkami "Lion" w polewie krówkowej

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki                                                   
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40 g budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 3 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka płatków śniadaniowych "Lion"

Polewa:

  • 50 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 9 - 10 cukierków "krówek"
W rondelku podgrzewamy lekko mleko, w tym czasie dodajemy krówki i już na małym ogniu cały czas mieszamy, aż składniki się połączą i zgęstnieją, zajmuje to chwilkę :-).

 

Wykonanie całości:

W osobnej misce mieszamy suche składniki: przesiewamy obie rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy szczyptę soli, cukier puder (cukier waniliowy dodałam do mokrych składników).
W drugiej misce umieszczamy maślankę, jajka, ekstrakt z wanilii i cukier waniliowy ;), olej, wszystko razem ubijamy mikserem do połączenia się ze sobą składników.
Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i wszystko łączymy mikserem, pod koniec dolewamy stopniowo wodę mineralną gazowaną i łączymy z całością, miksujemy ok. 5 -7 minut. Na sam koniec wsypałam szklankę płatków "Lion" i wymieszałam łyżką.
Blaszkę do pieczenia babek z kominkiem wysmarować tłuszczem, obsypać mąką. Przelać ciasto, wyrównać w razie potrzeby łyżką powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku do 185 st. C na ok. 45 minut.
Po upieczeniu babki, wyjmuję z blaszki po ok. 10 minutach. Jak ostygnie polać polewą i posypać płatkami "Lion" (ok. 1/2 szklanki).

Zapraszam na mojego bloga :-) www.mojeciacho.blox.pl