Sernik czekoladowy

Spód sernika:

  • 100g herbatników                                                                                                    
  • 2 łyżki kakao
  • 50g masła
Składniki miksujemy np. w malakserze. Tortownicę (21cm) wykładamy krążkiem papieru do pieczenia, z wewnętrznej strony owijamy dwukrotnie folią aluminiową. Ciasto przekładamy do formy, uklepujemy i wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:

  • 800g twarogu (dobrze zmielony)
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 180g śmietany (dałam więcej ok. 250 g)
  • 300g rozpuszczonej czekolady
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystko dokładnie miksujemy. Przekładamy na spód. Wstawiamy do kąpieli wodnej i pieczemy 1h w 180 stopniach. Chłodzimy (jak ostygnie, dobrze jest dać go na parę godzin do lodówki).

Źródło przepisu /Smak Czekolady/
Zapraszam na mojego bloga :-) www.mojeciacho.blox.pl