Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

Składniki:

  • 80 g miękkiego masła                                                                 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 80 g białej czekolady (lub mniej, według uznania)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli przesiewamy do miski. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko i esencję waniliową - miksujemy. Następnie dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę z sodą i solą. Na koniec wsypujemy żurawinę i drobno posiekaną czekoladę. Całość łączymy w jednolite ciasto.
Wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, obsypanej mąką i wykrawamy kształty np. serduszka, motylki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 8 minut (w zależności od grubości naszych ciasteczek - gdy brzegi będą już zarumienione, ciasteczka należy wyciągnąć) w temperaturze 180 stopni, a potem studzimy na kratce. 
Źródło przepisu /Czekoladą utkane

Zapraszam na mojego bloga :-) www.mojeciacho.blox.pl