Składniki:
- 6 jajek
- 1 ¼ szklanka cukru (dałam 1 pełną szklankę)
- 16 g cukru waniliowego
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka letniego mleka (można dać wodę, najlepiej gazowaną)
- 3 szklanki mąki (użyłam krupczatki)
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 łyżka sody (u mnie dwie łyżeczki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jabłka
- ew. orzechy, rodzynki
Polewa:
- 120 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka
oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania
piany dodawać po trochu cukru i dalej ubijać mikserem.
Gdy piana będzie sztywna, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
Mąkę
połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao (suchą mieszankę ze
wszystkimi składnikami, przesiewam przez sito, by dobrze zmieszały się
składniki).
Do masy jajecznej wlać olej i delikatnie wymieszać (miksowałam na pierwszym biegu).
Następnie małymi porcjami dodawać przemiennie raz ,,suchą mieszankę", a raz letnie mleko.
Jabłka obrać, pokroić na dość dużą kostkę (u mnie średnia kostka) i dodać do masy.
Delikatnie wymieszać. Można dodać również rodzynki, orzechy i inne bakalie.
Formę o wymiarach (23 x 32) wysmarować tłuszczem oprószyć mąką (wyłożyłam papierem do pieczenia). Masę wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temp. 165 – 175 st. C (piekłam w 180 st. C).
Delikatnie wymieszać. Można dodać również rodzynki, orzechy i inne bakalie.
Formę o wymiarach (23 x 32) wysmarować tłuszczem oprószyć mąką (wyłożyłam papierem do pieczenia). Masę wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temp. 165 – 175 st. C (piekłam w 180 st. C).
Zapraszam na bloga www.mojeciacho.blox.pl