Przepyszne ciasteczka ,,francuskie" :-)

Składniki: 

  • 1 kg maki                                                                                  
  • 1 kg masła ( można zrobić pół na pół z margaryną, chodź wole osobiście maślane)
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany  12 lub 18% ( tak jest w przepisie, osobiście daje mniej, tak, by ciasto dobrze się złączyło, ale nie było zbyt rzadkie i klejące) 

Ponadto:

  • białka, które zostały
  • cukier kryształ

Wykonanie:

Ja robię, z połowy podanych składników. Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać masło, dobrze posiekać, dodać jajka i żółtka, posiekać, dać śmietanę, tak by ciasto ładnie się połączyło, może to być nawet 4 łyżki, ciasto ładnie wyrobić. Można podzielić na pół, spakować do dwóch osobnych woreczków. Jeden woreczek można zamrozić sobie na inną okazję. Drugi woreczek schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę, można też zostawić go na całą noc.
Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, lekko podsypaną mąką. Zaczyna się wałkowanie, należy ciasto dobrze rozwałkować np. na prostokąt, złożyć je na pół i jeszcze raz na pół, ponownie rozwałkować na gładki placek. Czynność taką powtarzać kilkakrotnie.
Ciasto rozwałkować na podobną grubość jak na ,,pierogi”. Wycinać ciasteczka, następnie zamaczamy je jedną stroną w białku, potem w cukrze i odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Nie trzeba zostawiać dużych odległości na blaszce, gdyż one prawie nie rosą wrzesz. Piec w rozgrzanym piekarniku na 190 – 200C, ok. 10 minut, gdy tylko zaczną się boki złocić, nabiorą lekko rumianego koloru, są gotowe.

Zapraszam na mojego bloga www.mojeciacho.blox.pl